Ton sur ton

Herfst is al gestart en ook ik ben gestart met het opruimen van de diversiteit in mijn moestuin. Waar doe ik deze diversiteit voor, terwijl de vorige bezitter van mijn moestuin en de buurman gewoon ‘ton sur ton’ planten? Heb ik een ecologisch of idealistisch beeld dat diversiteit loont, net als geven en delen?

Terwijl ik bezig was met het opruimen van mijn diverse moestuin, zei juist die buurman: ‘je tuin is divers en vrolijk…! Dat wil ik volgend jaar ook gaan doen.’ En zijn eerste stap, als daad bij zijn woord, heeft hij al gezet, by the way; een grotere tuin voor meer variatie. Mijn actie en inspanningen voor een diverse moestuin wordt dus gezien en mijn medetuinster vindt het hier, deels juist daardoor, rustgevend.  Diversiteit loont voor het oog. Maar loont het in totaliteit? Nu als ik mijn moestuin ’as such’ bekijk, is mijn antwoord volmondig ja.  De oogst is divers, combinatieteelt houdt ongedierte diervriendelijk weg, bodemverrijking vindt plaats en thuis hebben we gevarieerde maaltijden. Wat het vraagt is lezen, vragen stellen aan ervaren tuinders, “trial and error”, kijken en ervaren; vooral een leerling durven zijn.

Als ik homogeen zou planten, heb ik veel van hetzelfde en kan ik wellicht ruilen. Dan hoef ik me alleen op een paar soorten te focussen, gestructureerde rijen maken en eenvoudig nadenken; ‘Make things simple’. En ook het opruimen gaat sneller, als de oogst binnen is, is het klaar.

Net als in mijn vorige blog over onkruid maak ik de brug naar organisaties en teams. Door niet na te denken en steeds dezelfde plaat te draaien, krijg je de gewenste en verwachte muziek en beeld. Wijk je van geijkte weg en/of homogeniteit af, verwacht dan dat je moet gaan nadenken, moet lezen en niet weet wat je als resultaat zult bereiken. Zo zie ik het ook in teams op alle niveaus; bij ‘ton sur ton’ groepen weet je precies wat je bereikt, je organisatie is precies uitgemeten zoals de bodem is ingericht. Op korte termijn prima, omdat resultaat geboekt wordt en omzet. En daardoor kun je je verzekeren en reserveringen maken voor bijvoorbeeld een precies percentage ziekte, uitval, resultaat en promoties. En dat is goed.

En wat gebeurt er met de bodem (lees; organisatie) als je homogeniteit blijft telen en ontwikkelen? En wat gebeurt er bij verschuiving van klantenwensen en wetgevingen met een homogene groep? Kunnen die dan voldoende meebewegen? En voor hoe lang?

En stel nu dat er in de moestuin bijvoorbeeld een aardappelziekte is. Dan heeft de diverse tuin vele mogelijkheden om in te gaan op deze adversie. Is het een slecht jaar voor aardbeien, dan zijn er altijd nog bramen. Een goede rijke bodem kan veel meer. De uitwisseling van omstandigheden, bodem en teelt levert je een omzet die je wellicht kan verassen! En zónder uitputting op de lange termijn.

Diversiteit in een team en organisatie vraagt lezen van gedrag, open vragen stellen, trial and error, kijken naar feiten (zonder oordeel) en ervaren. En durf een leerling te zijn. Wat ik in de diverse team wil is ton sur ton in mindset: proactiviteit, positief kritisch en gaan voor een doel.

Mijn doel met diversiteit in mijn moestuin is precies hetzelfde als in een team. Ik wil verrijking van een organisatie, ik wil verrijking van elkaar, innovatiemogelijkheden zien en daardoor omzet behalen en tegen adversie kunnen.  Ziekte en uitval verlagen en opvangen. Altijd (gevarieerd) brood op de plank!

Wat wil jij op de plank?

 

 

 

 

2 Comments so far:

  1. Benedicta Pardo schreef:

    En mocht je meer willen weten van mijn aanpak en/of willen sparren over wat jou bezighoudt i.v.m. deze thema, nodig ik je graag uit bij mijn Greenkantoor van Dõrnasol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *