Onkruid

Pop-up is helemaal in. Pop-up restaurants en feesten, maar onkruid is óók pop-up. Het komt overal terug, jaar in jaar uit. Maar deze pop-up is ongewenst. Moes-, sier- en andere tuinen hebben er maar mee te dealen. Onder controle of niet, het is er en gaat niet weg. Bloemen zaaien en planten met grote bladeren (vanwege hun onkruidremmende eigenschap), schoffelen en vanuit de wortel liefdevol verwijderen zijn enkele vriendelijke oplossingen. 

Er zijn ook agressievere oplossingen, echter als groenliefhebber ben ik daar  niet zo’n voorstander van. Alhoewel ik begrijp dat het in noodzakelijke gevallen bijzonder effectief kan zijn.

Drie jaar geleden werkte ik met mijn nicht en mijn 6 jaar oudere zus op mijn eigen moestuin. Al pratende kwamen we tot de volgende metafoor; onkruid is soms net als mensen die een plaag zijn voor anderen, die de boel zeer onaangenaam kunnen maken. Vanaf toen bemerkte ik hoe onkruid zich nestelt naast en tussen de zaailingen (de jonge en kleine net gezaaide plantjes). Het onkruid neemt de vorm aan van die zaailingen. Het onkruid groeit zelfs even hard als de plantjes. Het tapt dus zelfs veel vitaminen af van je gezonde planten. Als je ze niet doordacht verwijdert neem je per ongeluk ook de gezonde plantjes mee. Zonder kennis trek je de verkeerde plant er uit en blijft het onkruid rustig zitten. Daarna kost het zelfs nog meer tijd om het onkruid volledig uit te roeien.

Waarom dit fenomeen die me niet losliet? Bingo! Het is net als met teamleden of de manager zelf: wie wil niet meewerken, de medewerker die ziekte als pressiemiddel gebruikt, de collega die aan het oude wil vasthouden, de medewerker die geen reflectievermogen heeft, gewoon niet lekker in z’n vel zitten, alleen risico’s benoemt bij jonge of andersdenkenden, aandachttrekkers met dubbele agenda’s. Herken je deze mensen? Wellicht ook in je sociale omgeving? Die vragen veel tijd en energie van de “gezonde” en gewenste zaailingen en planten. Of herken je bovenstaande niet? Gelukkig, houden zo!

Verder onderzoekend om mijn moestuin van onkruid te bevrijden vraag ik hier en daar en lees wat boeken. En alles wat ik lees en hoor richt zich op het ‘verwijderen’ van onkruid, terwijl ik eigenlijk wil zoeken hoe onkruid niet eens opkomt. Een utopie? Misschien, maar ik had een ingeving; mijn bemesting en de buurt. Mijn bemesting is verse koeienflats en mijn buren gebruiken hetzelfde. Dus volgend jaar ga ik eens wat anders proberen.. Maar toch blijf ik zitten met teams en sociale omgevingen waar onkruid de boel behoorlijk onaangenaam kan maken.

De bedding, de omgeving en de eigenaar; daar wil ik mee starten. De bedding betreft de cultuur en (blijkbaar) geaccepteerde omgangsvormen waardoor onkruid kan gedijen. De omgeving betreft de mensen die daarin acteren en het onkruid maar blijven accepteren; ‘Ach, het gaat wel over’. De eigenaar is  leider of de  manager.

Mijn moestuin heeft mijn kennis verrijkt en laat me doordacht zaaien, continue opletten, schoffelen en meteen actie nemen waar nodig. Deze kennis liet me zien dat onkruid de gedaante aanneemt van de goede zaailingen. Zo gebeurt dat dus mogelijk ook vaak in de sociale omgeving. Mijn vraag aan jou is de volgende. Ken jij je goede planten en gewenste kruiden? En dat zijn niet per se degenen die je naar de mond praten. Wie hebben er echt hart voor de zaak en tonen innovatiekracht, teamspirit, expertise en willen permanente educatie. Letten we wel continue op dat we binnen het perceel en de organisatie de juiste planten en mensen voeden en verwijderen wat we kwijt willen zoals geveinsde ziekte, pesten, luiheid, uitsluiting, rottende bladeren, woekeraars. Meteen schoffelen, actie en bijhouden! Laat het perceel en de organisatie zijn/haar energie gebruiken voor de gewenste planten, plannen, doelen en mensen. Het wordt een verademing ieder dag je perceel en organisatie binnen te stappen.

Veel tuin/organisatie plezier.

When you start lighten up your Horizon?

2 Comments so far:

  1. Jan Aalbers (tuinnummer 66, bij het hek) schreef:

    Hoi Benedicta,

    Leuke metafoor. Echte kenners zeggen overigens dat onkruid kruid is dat op de verkeerde plek staat. Misschien kan je een volgende blog schrijven over de eigenschappen van al je moestuinbewoners en dat als metafoor gebruiken voor gedrag in arbeidsorganisaties: de snijboon die almaar hogerop wil komen, de zelfsturende stamboon die zelfbemester is, de muntplant die een echte (onderaardse) netwerker is, de zonnebloem die met alle zonnen meedraait, de uien die als mentor de jonge peentjes de eerste moeilijk periode helpen doorkomen (introductie) enz.

    • Benedicta van Loon schreef:

      Dankjewel Jan voor de Tip en om de blog te lezen. Hey je maakt de lezer nieuwsgierig, want dit idee neem ik mee in het seizoen mei/juni 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *