De Camera; een stille communicator

Heb je er wel eens op gelet dat, wanneer je een foto of een video maakt met je smartphone, je geen feedback krijgt van de lens? Logisch toch? Het is een apparaat!

Gedurende deze tijd zitten we vaak achter een camera (ZOOM, MS Teams, Skype, WhatsApp) en wat leert die camera ons, dacht ik.  Dit werd me ineens duidelijk bij de fysio; die een prachtige uiteenzetting gaf over inclusiviteit. En ik luisterde als ware ik een camera. Ik weet dat ik mijn vingers brand aan dit thema, want er is al veel besproken en onderzocht.

Ik houd het dichter bij de camera die we zo vaak in ons handen hebben. De lens maakt een afbeelding van wat er is, zonder enig belang of oordeel.  Jij screent en gooit weg of maakt het mooier met allerlei features en aanpassingsmogelijkheden op je telefoon of op je videoapparaat. De camera is stil, geeft geen kick, slechts een click; zij legt vast. That’s it. Waar wil ik naar toe met deze metafoor…?

De camera is de luisterende en kijkende persoon, die zonder oordeel, mening of overtuiging zijn professie doet, dus afdrukken maakt en afbeeldingen vastlegt.

Ieder heeft een mening en overtuigingen MAAR die hoeven geen ruis te veroorzaken in wat je ziet of vindt van de ander in een gesprek of samenwerking.

Het wordt weer snel Sinterklaas, het is al een tijd Corona-crisis en, precies op mijn verjaardag, zijn er de verkiezingen in Amerika; wat zou het mooi zijn als we met elkaar als camera’s omgaan, stil en zwijgend op de uiterlijk- en oppervlakkigheden en professioneel op de inhoud.

Wat betekent dat voor je mening en overtuigingen? Laat ze lekker zijn en klaar daarmee! Ik, heilige boon, wil dat ook. Het daadwerkelijk parkeren van deze meningen en overtuigingen wanneer je echt wilt luisteren, samenwerken of een inhoudsvol debat wil voeren. Pas eens toe als manager, collega of thuis. Of met die irritante buur of die interviewer. Dan weet ik zeker dat je de 10 seconden ontsluitingstijd als van de camera, perfect kunt toepassen.

En is een volgende stap mogelijk? Zou je ook nog leger kunnen zijn: weinig tot geen mening of overtuigingen; is dat een utopie of iets om serieus over na te denken?

Als HR professional en sinds kort, als lid van een geschillencommissie, kom ik tot adviezen of out of the box ideeën om een casus te benaderen. Net zoals een camera met gebruik van een combinatie van afbeeldingen en afdrukken.

Why not…Lighten up your horizon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *