Van hokjesman naar blokjesman M/V

Na gesprekken met hokjesmannen en blokjesmannen heb ik meer de voorkeur voor de één dan voor de ander. Deze voorkeur is gebaseerd op de vriendschapsgedachte. Daardoor kom je snel tot de kern, weet je wat iemands kwaliteiten zijn en komt er een volwaardig gesprek tot stand. Logisch. Maar is het ook logisch om meteen te erkennen en te handelen?

Zei jij ‘ja’? Stop dan maar met lezen! Ik ontvang graag je tips. Is het antwoord ‘nee’, lees dan verder…

De NPO zond het programma ‘de hokjesman’ uit. We zagen verschillende hokjes van de Nederlandse samenleving. Het programma liet de hokjes zien met onbevangen ogen: vol verbazing en interesse, zonder oordeel. De presentator stelde vragen op een manier die bouwde. Ik doopte hem om tot ‘blokjesman’. Iemand die de bestaande hokjes ombouwt. De interviewer en pur sang communicator kreeg veel te zien. NIET omdat er een camera bij was, maar omdat de ontvanger hem graag wilde mee nemen en meer en meer de kern wilde laten zien. Zo kregen wij als kijkers een compleet beeld.

Wat gebeurde er dan bij de gesprekspartners van de blokjesman? Bij gesprekken kun je types ontmoeten die in je allergie zitten. Of je bent onvoldoende voorbereid op je gesprek. Als je dan niet als de wiedeweerga jezelf in een blokjesman omtovert, raken de blokjes de scherpe kanten. Met alle mogelijke gevolgen van dien: dag opdracht of sollicitatie. Escalatie in de keuken, onbegrip en weerstand op de werkvloer…vul maar in. Wanneer je de blokjesman ontmoet, wees dankbaar dat de verbazing en de interesse oprecht is.

Wat maakt een persoon een hokjesman voor jou? De hokjesman deelt je volgens jou in als in een letterbak. Nu wordt het een theedoos met diverse hokjes: daarin liggen op gelijke hoogte de smaken opgestapeld. Daarnaast komen de agenda’s niet niet overeen. Daardoor kom je in een verschillend hokje terecht. Aan het eind van het gesprek ervaar je ‘hmm… het ging niet zo lekker’. Maar je kunt de vinger er niet direct op leggen. Dan doe je precies wat de hokjesman met je doet: je laat je in een hokje stoppen als in een letterbak of theedoos.

Hoe kun je de ervaring die er is omzetten in een blokjesmanavontuur? De kunst van ombouwen naar een blokjesmangesprek kun je leren, het je eigen maken. Uiteindelijk doe je het op de automatische piloot. Maar op het moment suprême of in een split second dan? Wat doen deze goeroes dan in het gesprek?

Het antwoord is: blijf alert en consequent op je gedrag en op wat je zegt. Dat gebeurt snel in de radertjes van je hersenen. Hoe? Accepteer meteen je intuïtie, neem initiatief in compassie. Je hoeft echt niet meteen een arsenaal aan blokjesvragen in te zetten en meteen te zoeken naar overeenkomsten.  Wees voorbereid! Zo ga je in je gesprek van hokjes naar blokjes.

Interesse in deze gesprekstechniek? Ik vertel je er graag meer over!

CAM00688

Benedicta van Loon

Waarom hokjes als er ook blokjes zijn?

Link naar de programma ‘Hokjesman’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *