Stuur je wil naar de sportschool

Onlangs gaf ik een training met als titel “Mindset is geen grapje”. Verder geïnspireerd geraakt over hoe “mindset” werkt, postte ik een zin op Facebook: Bewust omgaan met gezondheid is parallel aan omgaan met gezonde gedachten. Al mijn lange teksten op Facebook over hoe goed de wereld kan zijn worden altijd met enthousiasme overgeslagen. Op dit korte zinnetje echter, verscholen tussen al die andere, kreeg ik juist veel reacties.

Over de parallel tussen gezonde gedachten en lichamelijke gezondheid zijn legio mooie artikelen verschenen. Er is ook onderzoek naar gedaan vanuit verschillende invalshoeken: psychologie, voeding, milieu, spiritualiteit en (veelal indirect) de economie. En toch blijkt uit een recent onderzoek dat jongere generaties ongezonder worden.

Leven in het ‘nu’

Een onderdeel van het advies uit het onderzoek “preventieve strategieën die gunstige veranderingen teweegbrengen in de omgeving en het gedrag” spreekt me zeer aan: een nu- staat van bewustzijn beïnvloedt het gedrag. En ervaringen met dit gedrag brengen weer het bewustzijn in beweging.

Een gezonde mindset

Terug naar mijn training “Mindset is geen grapje”. In de training stonden we stil bij bewustwording en automatisme. Wij weten al hoe belangrijk dat is – of toch niet? Speelt de wil een rol in dit geheel?  Of moet de wil naar de sportschool om spierballen te kweken? Wat ik wil met deze vragen, is JOU prikkelen om stil te staan en een paar dingen te toetsen over gezond omgaan met gedachten. Een gezonde mindset definieer ik als open denken, het vermogen tot reflecteren, samenwerken, een eigen mening hebben. En de goede intenties hebben, het lef om te falen en te leren, successen te vieren en proactief te denken. Ieder persoon is een uitblinker – maar elk van ons nét even op een andere manier. “Een gezonde mindset hebben” – dat klinkt sexy. Ook is het makkelijk er een training over te geven. Maar de impact en de verschillende lagen die er ECHT bij komen kijken, zijn bepaald geen grapje.

Start je eigen onderzoek

Is veranderen voor jou een must? Stuur je wil dan naar de sportschool. Meten is weten. Start je eigen onderzoek op het niveau dat volgens jou aan verandering toe is.  En wie weet brengt het lezen en bekijken een wonder bij jou teweeg.

P1050611

Startblok 100 meter, Olympia

 

  • Prezi Presentatie ” Mindset is geen grapje”:

http://prezi.com/ghdljae51f1w/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

  • Onderzoek RIVM:

http://rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Meer_obesitas_en_hoge_bloeddruk_bij_nieuwe_generaties_volwassenen

Benedicta van Loon

Lightens up your Horizon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *