Stretch – Die lefgozers onder ons.

Voor en na het sporten rekken we de spieren of doen we dat automatisch als we lang in eenzelfde houding hebben gezeten. Als we dat met sporten doen, hoe zit het dan met onze prikkels en al het nieuws dat op ons afkomt; dan kunnen we onze denkwijze en gedachten toch ook rekken? Gedachten en ideeën stretchen voor een nieuw en ander gedrag. En hoe waar is dat. Heeft gedrag een vervaldatum of blijft ie eindeloos herhalen omdat je gedachten en ideeën niet écht stretcht!

Mijn observaties over stretchen van gedrag begon twee jaar geleden na twee trainingen die ik heb gevolgd. Ik observeer hoe moeilijk het is om anders te gaan denken en te handelen. Hoe mr. Trump andere landen stretcht in hun politiekcultuur. Zelfs nieuwe digitalisering te gebruiken om (HR) informatie* te verzamelen of op andere wijze selecties te doen, netwerken te bouwen, en teams te vormen. Terwijl techniek technisch tijd en ruimte oplevert. Gelukkig hoor ik ook van mijn collega coaches de successen die hun klanten behalen in gedrag.

Een onpersoonlijk en ‘ver weg’ voorbeeld misschien, sporten. Bij ‘sporten’ kan je een ieder ander activiteit voor in de plaats staan, dus vul in….. Ik ga door met het voorbeeld sporten. Naar de sportschool of consequent hardlopen. Maar hoe je gedrag zodanig te stretchen dat je vaker gaat. Ongeacht het weer. Vraag jezelf eens af wat je daarvoor nodig hebt. En doe niet flauw met de smoes als zou je geen tijd hebben en ‘ik ben moe’.                                                                    Hey maar het vraagt heel veel lef om niet in beweging te komen. Die ROI is zo hoog dat je het risico neemt om niet te sporten.  Lees de laatste twee regels nog een keer.

Eén van mijn observaties is een concurrent te vinden. Je wilt beter dan hem/haar zijn en je ziet ze sporten en ze presteren goed. Ik zeg: zoek een concurrent en stretchen zul je! Wat betekent dat op een diepere laag; niet die concurrent is de drive, maar de concurrent stimuleert jouw drive om aan te pakken. Mr.Trump beweegt de stretch bij andere landen. En als hij weg is dommelen we vanzelf weer terug in het oude gedrag. Dus een tweede observatie is dat na de prikkeling (de concurrent) duurzame automatisme zou moeten volgen voor een daadwerkelijk verandering van gedrag.

Stretch vraagt continuïteit om de verandering vast te zetten in je leuke gedachtenpot die alles wilt aansturen. Stretch als automatisme in je mindset. Zorg dat het gewoonte wordt. Een derde observatie betreft: ge-inspireert raken. Dus van gemotiveerd zijn naar geïnspireerd zijn. Het raken van inspiratie lijkt saai, maar heel stilletjes is het effect naar buiten heel groot.

Dus laat die concurrent nou niet eerst langskomen om je te motiveren. Start met stretchen uit je eigen kracht.

“Pulled by your inspiration. “**

Ik ben Benedicta en ik verzorg trainingen en coach graag mensen die willen werken aan hun inspiratie. Mijn coach klanten gaan een reis aan voor 7 keren 1,5 uur. En graag maak ik kennis met stretch klanten.

*Zie AFAS blog over HR; slechts ¼ maken gebruik van digitalisering

**Uitspraak van Michael Beckwith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *