“Decent work” – de magie in het werk

Hoe zou het zijn als je medewerkers elke dag met plezier dezelfde deur binnenstappen,  jaar in jaar uit? Het antwoord is zo gevonden: als je  “decent work” biedt, met sociale cohesie bewegend in de behoefte van de ontwikkeling, blijven medewerkers plezier houden in hun werk.

De  International Labour Organisation (ILO) heeft in oktober 2015 de agenda voor 2030, “decent work”, voorgesteld. Toen ik deze agenda zag, ging bij mij een belletje rinkelen. Want er ontbreekt zeker één item. Namelijk sociale ondersteuning om de agenda Worldproof en robuust te maken. Een ILO-plus-agenda, zou ik willen voorstellen.

Blog nov2015

Meer banen 

De agenda “decent work” wil meer banen, betere werkomstandigheden, sociale gelijkheid en als laatste agendapunt promotie van de sociale dialoog realiseren. In Nederland scoren we op de meeste punten al heel goed op, lijkt mij. Op één,5 punt na: sociaal dialoog en meer banen. Want de Nederlandse werkloosheid is gestegen.  Wat is er nodig om een gelukkiger duurzame werknemer te krijgen op de langere termijn? Hiervoor neem ik de oude theorie van Maslow in gedachten: pas als in je basisbehoeften is voorzien, kun je openstaan voor behoeften die nodig zijn voor geluk en ontwikkeling.

Geluk voor werknemer én werkgever

Heb je een baan en zijn je werkomstandigheden goed, dan kun gaan nadenken over die andere behoeften. Ook op langere termijn wil je dat werknemer en werkgever gelukkig zijn. Is dit geluk gegarandeerd als er genoeg keuze is en werknemers ondernemers zijn geworden op hun competenties?  Nee. Sociale ondersteuning en sociale dialoog zijn hierbij hard nodig. Hoe pak jij dat aan? Maak jij  je collega blij, vraagt hij of zij jou om, bijvoorbeeld morgen, verder te sparren? En werkgever – hoe laat jij je managers en werknemers excelleren? Met andere woorden: ben jij de (micro) ILO-plus? Het duurzame ”decent work” in ons continent vraagt als individu om een sterke mindset als er geen cohesie en samenwerking bestaat. Of als er geen achterban is. Het vraagt om een leider met lef om te blijven motiveren en mensen aan te spreken. Kortom: een groot hart en brains om het te doen.

 Belicht de sociale kant van werk

Het zou fijn zijn als er meer banen komen. Daarnaast vind ik dat de ILO-agenda uitgebreid kan worden om de sociale kant van werk ook te belichten. Waarom? Omdat verloop, jongereninspraak, psychische ziekte, samenwerking, eerlijke afspiegeling van de samenleving, dus sociale ondersteuning en openheid op de werkvloer, ons zouden sieren.

Mijn tip bij deze blog is dit keer geen echte tip. Ik wil dat jij je afvraagt of jij die ILO-plus collega of werkgever bent. En zou dit helpen (Would it Help, uit het film Steven Spielberg)? Test jezelf met deze vragen, die je stuurt naar je Outlookagenda:

  • Overwerk verminderd deze week JA/NEE
  • Aantal zinvolle acties die banen of nuttig werk genereren verhoogd deze week JA/NEE
  • Zijn er medewerkers weggegaan die zeggen: “O, wat jammer dat ik daar niet meer werk?  Ik mis mijn colega’s!” JA/NEE
  • Tijd werkoverleg verlaagd JA/NEE
  • Aantal (Werk)uren re-integratie collega is zinvol verhoogd JA/NEE
  • Jonge collega’s hebben uitgewisseld met oudere collega’s JA/NEE
  • Participatiewet toegepast JA/NEE
  • Leidinggevenden participeren op de werkvloer JA/NEE
  • Team creativiteit en persoonlijke inzet beloond JA/NEE

Reflectie vind je terug in je verloop, (ziek)/beter cijfers, accuraat werk en een glimlach bij binnenkomst!

Benedicta van Loon

Houdt van ontwikkeling van mensen en enerverend gedrag

Bronnen

Werkloosheidsmeter

Theorie Maslow Hierachy of needs

http://www.ilo.org/global/about-the-ilo/decent-work-agenda/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *