Communicatietrainer- wie leert er van wie.

Zie de foto en je kunt opmerken wie er van wie leert. Hier gaat het om de intentie van deWP_20161119_09_45_49_Pro communicatie, de intonatie, en niet precies wát je zegt. En dat leren we ook in alle communicatietrainingen; niets nieuws dus. Heb je weleens doorgelopen na een gesprek en denk je van ‘volgens mij ben ik verkeerd begrepen. Maar ik was toch duidelijk?  Wat is er gebeurd in de interactie?  In welke rol duwde ik de ander?

Het is het waard deze vragen te analyseren om steeds beter de ander te begrijpen waardoor jij ook zelf beter begrepen kan worden; immers, ‘it takes always two to tango’.

Nu naar de aanleiding van het verhaal. In gesprek met mijn hardlooptrainer gaf ik aan dat ik moeite had om in de winter, met de donkere dagen, te trainen; het motiveert me niet. “Dan hervatten we gewoon de training toch in maart?” had ik geopperd.  Ik, ik, ik, ik… Nou nee… Zij kwam met het idee om met haar goed getrainde honden (water-rescue) te gaan trainen.

Wat gebeurde was totaal onverwacht. Loopscholing met  een ongeplande reflectie dat communicatie met dieren heel zuiver moet zijn. Kun je verbinding aangaan? (Met honden trainen werkt het net zo als met paarden). Heb je zuivere intenties? Zijn je oordelen geparkeerd? Hoe voelt communiceren? Hoe samen een doel te realiseren waarbij de ene jou niet kan beantwoorden in de jou gewend zijnde taal. En jij kunt geen samenvatting geven van wat je besproken hebt. Een gevoel  van verbinding die noch taal noch gebaar kent.

Wie leert er nu van wie.

Als de intentie en waar je naar toe gaat niet zuiver zijn, dan ligt de hond op de grond of rennen de paarden van je weg of blijven de koeien op één plek staan.  Met mensen zijn er belangen, maskers, sociale wenselijk gedrag. Persoonlijkheid waardoor je in eerste instantie wel zonder zuivere intentie of doel  kunt bewerkstelligen wat je wilt. En daarmee kun je soms ook die beperkte groep(1 op 3 personen) bewegen die jou bij voorbaat al niet mag.

En vergeet de beloning natuurlijk niet; alle dieren vonden het ontzettend fijn om een beloning te krijgen. En dat maakte de volgende oefening ook helemaal ‘kicken’ met de goed getrainde heldenhond!  In deze twee alinea’s geef ik  aan wat de elementen zijn van wederzijdse communicatie: zuivere intentie, zuiver luisteren, verbinding aangaan, belonen, de ander en de context. De ik, ik, ik is biased in het verhaal.

Deze blog is gebaseerd op de ervaring met Born2Run met haar water-rescue heldenhond Tof, een sessie bij Paardenkracht en mijn bijbaan als medewerker op een boerderij.

 Dare to reflect on your competencies?  Dòrnasol,  Lightens up your horizon.

PS. Wil je in contact komen met deze companies? Google hun namen en veel plezier met je intentie om te communiceren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *